Malaga

De gemeente Malaga is de op één na grootste stad van Andalusië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Malaga. De stad ligt aan de Middellandse Zee en is gelegen op 140 kilometer afstand van de straat van Gibraltar. Malaga word omgeven door bergen en word doorkruist door twee rivieren, de Guadalmedina en de Guadalhorce die beide uitmonden in de middellandse zee. De stad heeft een zomers mediterraan klimaat maar heeft geen last van extreme hitte zoals Sevilla en kent zeer milde winters met temperaturen rond de 20 graden.

Vliegveld Malaga

Als in 1919 het vliegveld van Malaga word komen er vluchten tussen Toulouse Barcelona Alicante en Casablanca. Tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren dertig werd Malaga gebombardeerd door de Fascistische Italiaanse luchtmacht, omdat Mussolini de opstand van Francisco Franco steunde. Hierop volgde een massale vlucht van de bevolking naar Almeria. Na het einde van de Spaanse burgeroorlog en het begin van de dictatuur begon voor Malaga een relatief stabiele periode. De stad onderging in de jaren vijftig en zestig een grote economische Hausse door de plotselinge opkomst van het toerisme aan de costa del sol. Veel andere vormen van onafhankelijke economische ontwikkeling werd echter verboden.

Na de val van het Francoregime heeft Malaga zich opgewerkt tot een van de economische centra van Spanje. Met name sinds het jaar 2000 heeft de stad een belangrijke positie ingenomen op cultureel en economisch gebied. De stad heeft inmiddels haar eigen Picasso Museum en een Moderne kunst museum.

Bezienswaardigheden

De stad kent genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn te bezoeken. Denk hierbij aan het Arabische fort Alcazaba of de kathedraal van Malaga. De bouw van deze kathedraal begon in 1528, nadat de christenen Malaga hadden veroverd. De bouw was pas twee en een halve eeuw later klaar, waardoor er verschillende bouwstijlen gebruikt zijn.

Naast alle culturele bezienswaardigheden heeft de stad ook een belangrijke voetbal club uit de Spaanse eredivisie. Estadio La Rosaleda vormt voor Malaga CF de thuisbasis. Het stadion heeft ruimte voor 33.000 toeschouwers. Wilt u een wedstrijd bijwonen dan kunt u via deze link kaarten bestellen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer van Malaga bestaat uit 34 stadbuslijnen en 4 nachtbussen, en beschikt de stad sinds de zomer van 2014 over een eigen metronetwerk. Per trein kan Malaga vanuit alle hoeken van Spanje worden bereikt, er zijn directe verbindingen naar Madrid, Barcelona, Valencia, en vrijwel alle Zuid-Spaanse steden. Malaga werd in 2007 aangesloten op het Spaanse hogesnelheidsnetwerk AVE, met directe verbindingen naar Cordoba en Madrid.