La cala de mijas

La Cala de Mijas maakt deel uit van de gemeente Mijas in de provincie Málaga, Andalusië, Zuid-Spanje. La Cala ligt in het midden van de Costa del Sol, in de kustzone van de gemeente en op een paar rotsen na is deze binnen een straal van 12 kilometer praktisch verstedelijkt. Een uitermate geschikt dorp om heerlijk een wandeling te maken langs het lange strand. Ze hebben hier een prachtig nieuw pad aangelegd, om heerlijk te genieten van de mooie omgeving.

Het ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Fuengirola. Met een bevolking van 4.000 inwoners, is de stad gewijd aan toerisme, maar heeft wel sommige gemeentelijke diensten zoals gezondheidscentra, scholen, huis van cultuur en bibliotheek.

Van ecologisch belang is de zeebodem, die een rijke biodiversiteit herbergt met het naast elkaar bestaan van een groot aantal Europese, Afrikaanse, Atlantische en mediterrane soorten.

 

De rotsachtige landtongen zijn land met uitzicht op de zee aan de kust. Je zou kunnen zeggen dat op deze plek de berg samenkomt met de zee, op een minder soepele manier dan wat we op elk strand zien. Deze kliffen, die prominent en hoog zijn, waren eeuwenlang een geweldige plek om verdedigingsgebouwen en wachttorens te bouwen, en meer recentelijk, vuurtorens die als leidraad dienen voor de maritieme en vissersgemeenschap. De schoonheid hiervan en de diversiteit van het landschap dat ze bieden, breken de monotonie van het landschap: kliffen delen zich door verschillende stukken strand.

De geologische eigenschappen van de materialen bevorderen ook een verandering in de kleur en de grootte van zand, grind of kiezels op het strand en vormen een ideale plek voor vestiging van planten en dieren die een meer “natuurlijke” uitstraling aan de stranden geven, terwijl ze nog steeds in een stedelijke omgeving zijn.

In deze gebieden zie je typische mediterrane bergplantsoorten met andere rotsplanten, die te vinden zijn in de spleten daarvan, watererosie en wind geven deze rotsen een speciale textuur volle holten die beschutting bieden voor reptielen en veel ongewervelde dieren. De grote rotsen die in het water tevoorschijn komen, dicht bij de kustlijn, en tegelijkertijd geïsoleerd door het water, zijn een perfecte plek voor zeevogels, die deze kiezen als een beschermd rustgebied.

Fuengirola een zon van een stad
Nieuwe faciliteiten op het strand Fuengirola is een stad die blijft innoveren en blijft zoeken na...
Lees verder
Mijas - Het witte dorp en haar bezienswaardigheden
Fuengirola is een klein vissersdorpje aan zee. In de buurt zijn verschillende andere dorpjes te v...
Lees verder
Malaga
De gemeente Malaga is de op één na grootste stad van Andalusië. Het is de hoofdstad van de gelij...
Lees verder